Fendt traktorok egy karácsonyfa ültetvényen

Fendt traktorok egy karácsonyfa ültetvényen

2017. március 16. csütörtök.
  (Gépek)

A kaukázusi jegenyefenyő vagy, ahogy hazánkban hívjuk a normann fenyő a Kaukázustól Grúziáig, illetve Törökország északkeleti részein őshonos. „Ez a legnépszerűbb karácsonyfa Németországban”, mondja Verena Dünnebacke, aki családjával fenyőfát termeszt. 

 

Fenyőfák, ameddig a szem ellát. A Dünnebacke-Strugholtz cég központja a Németország északnyugati részén fekvő Effeln faluban található, közvetlenül mellette az ültetvény. Mintegy 6000 fiatal fát ültettek egy hektárra, amelyek már 3-4 évesek. „A betakarítás az ültetés utáni ötödik évben veszi kezdetét. A szám minden évben változik a fák korától és minőségétől függően. Az utóbbit a mag forrása és fa helye határozza meg”, magyarázza Verena Dünnebacke miközben átsétál az udvaron.

Elhagyjuk a fehér stukkós házat, a szomszédos irodaépületet és pajtát, majd közvetlenül a fenyőfa ültetvényen találjuk magunkat. Piros, fehér, kék és lila papírcsíkok lógnak a mellénye zsebéből. Ő címkézi a fákat. A színek jelölik a fa minőségét, méretét, végső soron minden egyes fa árát. Most, késő délelőtt, amikor Verena két éves lánya alszik, kihasználja az időt a munkára. Közben férje, ifjabb Peter Strugholtz ellenőrzi a legújabb technológiával betakarított fákat.

 

 

Verena apjától örökölte az ültetvényt (szülei gazdasága Niedermarpe faluban található), férje szintén átvette szülei gazdaságát, akik mezőgazdasággal és erdészettel foglalkoztak. Most együtt gondozzák a kaukázusi jegenyefenyő ültetvényt és még néhány hektár kék lucfenyőt, illetve több mint 100 hektár norvég lucfenyőt. A karácsonyfák mellett a gazdasághoz tartozik mintegy 100 hektár erdő és 30 hektár szántóföld is.

Mindez megköveteli a kiváló szervezést. A fák címkézése után Verenának még sok dolga van az irodában, lelkiismeretesen gondoskodik az értékesítésről is. „Például évek óta van egy mallorcai törzsvásárlónk aki maga viszi el a fáit.” Pontosan ezért szereti a munkáját. Érdekes és sokoldalú, számol be róla lelkesen. „Soha nem akartam mást csinálni”, mondja nevetve. Tudja, mit beszél, hiszen már gyerekként a szülei gazdaságában szembesült a karácsonyfa-termesztés kihívásaival. Ezért ment bencés gimnáziumba Meschedeben és szerzett üzleti diplomát kooperatív program keretében Lippstadtban. A fiatal vállalkozó még most is ezzel akar foglalkozni. Azt tervezi, hogy tovább optimalizálják a munkafolyamatokat. Egyrészt a költségmegtakarítás, másrészt a fák jobb és egyenletesebb növekedése érdekében.

 

 

Miközben ápolja az ügyfélkapcsolatokat, addig férje szülei, Christel és Peter vigyáznak lányára, Annára, aki Fendt pedálos traktorában fütyörész az udvaron. Verena nagyon hálás a szülőktől kapott támogatásért. „Csak akkor lehet kezelni egy ilyen komplex, két különböző helyszínen működő üzletet, ha a család összefog”, magyarázza a fiatal nő.

De nemcsak Anna pedálos traktorának van helye az udvaron. Két igazi Fendt traktor is ott áll, makulátlanul. Míg általában a Fendt 820 Vario és Fendt 415 Vario gépeket növényvédelemre és ültetésre használják az ültetvényeken, addig itt főleg közlekedési és rakodási munkákból állnak feladataik. A típusok nagy előnye a kormányozhatóság, a fokozatmentes szabályozás és a gazdaságos üzemeltetés.

Verena az irodai munka után teszi a dolgát a niedermarpe-i gazdaságban is, ahol felnőtt. A kis falu Meschede és Olpe között található. A gazdaság nagy udvarán istállók és egyéb épületek találhatók, saját kápolnájuk is van, amely a főúton és az 1680-ban emelt Marpe-hídon keresztül érhető el. Amikor megérkezünk, Verena gyorsan kiugrik a kocsiból és köszönti az építőmunkásokat, akik a ház felújításán dolgoznak. Néhány részletet egyeztetnek, majd 72 éves anyja, Luzie Dünnebacke is csatlakozik hozzájuk. Apja, Wilhelm Dünnebacke, aki már 1999-ben elhunyt, 1960-ban kezdte a karácsonyfák ültetését. Ennek hosszú hagyománya van errefelé, ugyanis Sauerland területén van a legnagyobb összefüggő karácsonyfa-termőterület Németországban. Ez elsősorban a tápanyagszegény talaj és a dimbes-dombos terepnek köszönhető.

Verena nem maradhat sokáig, sietnie kell, mert ma este vadászatot rendeznek. Már 17 éves kora óta van engedélye, a vadászat pedig hozzátartozik a gazdasághoz. Ráadásul ilyenkor együtt tölthetnek egy kis időt a férjével, aki szintén kedveli ezt a sportot, így ez egy közös hobbi is.

December 24-én, amikor már az utolsó fát is értékesítették, asztalhoz ül a család Effelnben a karácsonyi vacsorához. „Bízunk benne, hogy ez alkalommal együtt” – jegyzi meg. Ma, magas elvárásokat támasztanak egy fiatal, modern családi vállalkozással szemben. Növekszik a bürokrácia és növényvédőszer-szabályozás, ami növeli az elvégzendő munka mennyiségét is. Csak a szülők aktív támogatásával tudunk időt szánni a gazdaság üzemeltetésére, a családi életre és a hobbikra is.

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és képek: Fendt Focus 2017. január 26-29. oldal