CLAAS Hungária Kft.

CLAAS Hungária Kft.

2016. június 11. szombat.
  (Gépek)

Már 19 éve, hogy a CLAAS Csoport megvásárolta a Mezőgép törökszentmiklósi gyárát és 1997-ben megalapította a CLAAS Hungária Kft-t. A 380 fős, 10 hektár területű gyár mára közel 700 fővel, 13 hektáron működik, de csúcsszezonban akár a 900-at is elérheti.

A hosszú évek alatt a törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. (a továbbiakban CLH) vált a vállalatcsoport vágóasztal kompetencia-központjává: itt gyártják és fejlesztik a gabona-, szója-, napraforgó- és kukorica kombájn-adaptereket. Ezek fejlesztése, termelése kiegészül az egy-, illetve kéttengelyes vágóasztal-szállítókocsikkal, ezenkívül a CLH-nál készülnek valamennyi kombájntípushoz a ferde felhordók, illetve az alapítás óta megmaradtak a gyártási termékpalettán bizonyos fűkaszák is.

Az alapítást követő évek alatt folyamatosan, lépésről lépésre alakult ki a vállalat mai arculata, berendezkedése és a modern létesítmény működtetéséhez szükséges tevékenységi köre: a beszerzés, a minőségbiztosítás, a logisztika és a kutatás-fejlesztés, nemzetközi standardok betartásával. Az egységes minőségbiztosítási rendszer jelenleg négy fő részből áll, ezek az ISO 9001:2008, a környezetirányítási-, a munkavédelmi- és az energetikai rendszer. Jelenleg az AOE kiépítésén és az előző rendszerek összehangolásán dolgozik a törökszentmiklósi CLH.

 

 

A magas standardok betartása meglátszik a gyár nemzetközi-, illetve vállalatcsoporton belüli megítélésén is. 2007-ben elnyerte a nemzetközi „Kelet-Európai Kiváló Termelőüzem” díjat, amelyhez 2016 januárjában már hatodszor járult a csoport gyártóvállalatainak versenyében megszerzett „Kiváló Termelővállalat” díj.

Ezen díjakat számtalan hazai elismerés egészíti ki, amelyeket a városban, régióban elért eredményei alapján ítélt meg többek között a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi Kamara a CLH-nak. Mint a kétszáz legnagyobb magyarországi vállalat egyike, a régióban jelentős szerepet játszik a német családi tulajdonú törökszentmiklósi cég.

A cégre, tevékenységére, az itt folyó munkára folyamatos innováció jellemző. A CLH új épületekkel gazdagodott: gyártócsarnokok mellett korszerű festőüzemet, modern K+F irodaépületet és szociális helyiségeket adtak át. Az infrastrukturális beruházásokon kívül jelentős gép- és eszközbeszerzések valósultak meg: a lemezmegmunkálást lézer- és élhajlító berendezések, robothegesztő gépek segítik.

 

 

A gyártásra az úgynevezett „mix” termelés a jellemző: a vevők elvárásainak megfelelően készülnek a termékek, azonnal figyelembe véve az egyedi kívánságokat. A cél az, hogy minimális várakozási idővel, raktárra termelés nélkül lehessen kielégíteni a vevők igényeit. A gyártás mellett állandóan korszerűsödik a logisztika is: az egyedi termékeknek megfelelő tárolási rendszerek, speciális termelés közbeni anyagellátó rendszerek, valamint automatizált raktár kiépítése valósult meg. Az ellátási lánc ma már a világ valamennyi országába, közvetlenül a helyi kereskedő telephelyére szállítja a CLAAS Hungária Kft. termékeit, amelyek 96 százaléka exportra megy. Ez magasan kvalifikált munkaerőt kíván és megköveteli a korszerű folyamatok meglétét és betartását is.

 

Kutatás-fejlesztés
A kutatás-fejlesztés 2003-ra nyúlik vissza, amikor egy kis fejlesztői csapatot hoztak létre. A mérnökök eleinte a németországi anyavállalat irányítása mellett dolgoztak, de ma már sok fejlesztés felelőse a törökszentmiklósi üzem. A kísérleti fejlesztést nagyban segíti a korszerű prototípusgyártó-üzem, illetve az, hogy már nem csupán az aratási szezonban tudnak tesztelni, mert a megfelelő gépparkkal, berendezéssel ellátott labor év közben is lehetőséget ad erre. Mindezt korszerű aratási szimulációs szoftverek egészítik ki, ezáltal a vágóasztalok megfelelnek a legmagasabb vevői igényeknek.

 

Beszállítóitól is folyamatszemlélet és standardizálást vár el a gyár. Közel 50 százalékuk hazai cég, közülük sokan a régióban helyezkednek el. Mindezek mellett jelentős a CLH beszerzési csapatának nemzetközi tevékenysége. A beérkező termékek megfelelőségét minőségbiztosítási osztály beszállító-támogató csapat végzi, amelynek feladatai közé tartozik az esetleges hibák kiszűrése, a beszállítók folyamatainak fejlesztése. A változó körülmények között állandó a standardizált minőségirányítási rendszerek kiépítése. A korszerűsítés, fejlesztés vállalaton kívül és belül egyaránt elengedhetetlen. A folyamatokat egy modern gyár működésének megfelelően különböző mutatószámokkal méri és értékeli a vezetés. Esetleges eltérések esetén azonnal intézkednek, a dolgozók hatékony bevonásával.

 

 

A korszerű folyamatokhoz naprakész tudású munkavállalókra van szükség. A cég széles palettán – nyelvoktatás, modern LEAN-szemlélet, kommunikációs ismeretek vagy hegesztőminősítés – képzi munkatársait. A munkaerő toborzása, utánpótlása többszintű. Aktív jelenléttel az országos állásbörzéken, szoros egyetemi együttműködéssel ma már nagy ismeretségre sikerült szert tennie a törökszentmiklósi gyárnak a pályakezdő mérnökhallgatók között. Ezt segíti elő a CLH mérnökhallgatóknak kiírt országos UniTech versenye, amely ma az egyik legkomplexebb hallgatói megmérettetés. Rendszeresen sok hallgató gyakornokoskodik a cégnél, szak-, illetve diplomadolgozatuk mellett féléves projektmunkákban, illetve kutatásban vesznek részt, egyre többen külföldről is.

A szakmunkás-utánpótlás korszerű tanműhelye, 65 fős tanulói létszámával, négy szakmával – hegesztő, szerkezetlakatos, ipari gépész, szerszámkészítő – a megye legnagyobbja.

A munka után közösségi programok, kirándulás, színházlátogatás, családi nap, Mikulás-nap erősítik az összetartozást. A munkatársak felelősségtudatát jelzi az önkéntes véradók nagy száma: a CLAAS Hungária Kft-t 2015 novemberében „Véradóbarát Munkahely” címmel jutalmazták. A CLH nyitott a városban és a környéken élők felé, a helyi közösségi élet szereplőit munkájukban támogatja, lehetőséget biztosít számukra a gyár és rendezvények látogatására.

A CLAAS Hungária Kft. közel húszéves története során jelentős gazdasági szereplőjévé vált a régiónak, s a cégcsoporton belül stratégiai jelentőséget vívott ki, köszönhetően a munkatársak magas szakmai színvonalú munkájának és elkötelezettségének.

 

Forrás: Agritech 2016. április 20-23. oldal