48 V a mezőgépeknek

48 V a mezőgépeknek

2017. szeptember 13. szerda.
  (Gépek)

Az AGCO/Fendt a mezőgépgyártók közül elsőként vezet be egy 48 V-os szériamegoldást a közepes- és nagytraktoroknál, amelynek értelmében az erőgépek 10 kW elektromos teljesítményt biztosítanak a munkagépek számára.

Fendt innovációk az elektronika területéről

A 2013. évi Agritechnica kiállításon a Fendt bemutatta az X Concept traktorát, amely a hidraulikus csatlakozásokon és a TLT-n kívül rendelkezett még egy 130 kW-os elektromos teljesítmény-átvitelére is alkalmas csatlakozóval. 2015-ben a marktoberdorfi központú gyártó a DLG-től ezüstérmet kapott az elektromosan hajtott Former 12555X rendképzőért, amelyben az elektromotor a rendképző harangba került elhelyezésre. A 2017-es évben a Fendt a teljesen elektromos hajtású traktorával, a Fendt e100 Varioval és a MARS vetőrobotokkal további innovatív megoldásokat mutat be az elektronika területéről.

 

48 V a nagyobb hatékonyság és termelékenység érdekében

A 48 V-os csatlakozóval a Fendt a gazdálkodók és munkagépgyártók igényeit kívánja kielégíteni, akik egy univerzálisan használható elektromos csatlakozót szerettek volna az erőgépen. Ugyanakkor ez a megoldás nemcsak egyszerű kapcsolódást tesz lehetővé, hanem nagy elektromos teljesítményt is biztosít a traktor részéről a munkagép számára. Eddig a 12 V-os csatlakozón keresztül legfeljebb 85 A átvitele volt lehetséges, ez mindösszesen kb. 1 kW összteljesítményt jelentett. Sok munkaeszköz azonban ennél nagyobb teljesítményt igényel a pontosság, a termelékenység és a hatékonyság javítása érdekében. Például a szemenkénti vetés (3 kW), permetezés (1,2 kW), bálacsomagolás (6 kW). A 48 V-os rendszerrel ez a probléma megoldódott és egyben a 12 V-os (1 kW) és a 700 V-os (150 kW) csatlakozók közötti rés is lefedésre került.

A 48 V-os generátor a korábbi 12 V-os generátor helyén található és a meglévő, szabványos ékszíjjal kerül meghajtásra. Így immár 10 kW elektromos teljesítmény vihető át a munkaeszközre minden utólagos átalakítás és kiegészítő felszerelése nélkül. A továbbra is szükséges 12 V-os hálózatot egy feszültségszabályzó látja el a megfelelő feszültséggel.

 

 

Egy biztos és kényelmes iránymutató megoldás

A munkagép csatlakoztatása a traktorhoz - a Fendt által minősített eszközökön keresztül - a vevők számára kényelmes és biztonságos. Ezen túlmenően a rendszerköltségek is csökkennek azáltal, hogy a traktorgenerátor több célra is használhatóvá vált, szemben az elterjedt általános gyakorlattal, ahol minden eszközön egy külön áramfejlesztő van. A pótlólagos, ill. a szakszerűtlenül kiépített vezetékelvezetésből esetlegesen adódó járulékos kockázatok (vezetéktűz, kirojtosodott vezeték, kiesés- és tűzeset) minimálisra csökkentek.

A 48 V-os rendszerrel a Fendt egy egyszerű, felcserélés biztos csatlakozót, ill. megoldást kínál, amely segítségével a munkagépeken elhelyezett aktuátorok szabályzása is pontosabbá válhat. A Fendt 48 V-os rendszere egy energiahatékony, iránymutató lépés a mezőgépekben használt gyakorlatorientált elektronika területén.

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: Fendt