Ön mennyi időt szán a kardánok ellenőrzésére?

Ön mennyi időt szán a kardánok ellenőrzésére?

2017. június 27. kedd.
  (Alkatrészek)

Milyen időközönként kell zsírozni, megéri-e felújítani, ha már jó pár munkaóra van mögötte? Sokszor jóval kevesebbet törődünk a kardántengelyekkel, mint kellene, pedig nélkülük nincs munka. Kollégánk, Wölfl György kommentálta az Agroinform.hu kérdéseit.

Sokan csak egyszerű erőátviteli eszközként tekintenek a kardántengelyekre, ami igaz is. Pontosabban igaz lenne, ha a munkagépek erőigénye nem indokolta volna a kardántengelyek folyamatos fejlesztését, és az egyébként kifejezetten egyszerű eszközök technológiai átalakulását. Manapság ezek a berendezések komoly figyelmet igényelnek, hiszen óriási erőhatásoknak vannak kitéve hosszú órákon keresztül, és mindamellett, hogy egy meghibásodás a munkafolyamatot is hátráltatja, komoly baleseti veszélyforrást is jelent.

 

Nagyon fontos a hibátlan burkolat – fotó: AXIÁL Kft.

 

Az AXIÁL Kft. meglátásai alapján minden kardántengely esetében a gyártó pontosan meghatározza, hogy melyik elemét milyen időközönként kell karbantartani, zsírozni. Ilyenkor érdemes legalább szemrevételezéssel ellenőrizni az elemek épségét. Amikor az adott munkagépet szezon végén lemosva, karbantartás után „eltesszük a következő szezonig”, akkor érdemes a kardántengelyt is komolyabban átnézni, és cserélni a szükséges elemeket. Ezt az ellenőrzést természetesen szakműhelyben is el lehet végeztetni. Ha kardántengelyünk dörzstárcsás nyomatékhatárolóval szerelt, akkor a kuplungot szezon előtt „szellőztetni” kell, hogy az állásidő alatt letapadt dörzsbetétek el tudják látni a funkciójukat.

Ha a kardántengelyen nem végezzük el az előírt időközönként a megfelelő minőségű kenőanyag utánpótlását, akkor élettartama drasztikusan csökken, akár a harmadára is! A karbantartási időszak hossza, a kardántengely gyártmányától és kialakításától függ, ami 8 üzemórától akár 250 üzemóráig is terjedhet. Amennyiben hibát észlelünk, legyen az törés, kotyogás, repedés vagy akár csak minimális kopás, üzembehelyezés előtt azt minden esetben javítani kell, mert az ilyen berendezések a meghibásodás lehetősége mellett még rendkívül balesetveszélyesek is.

 

A kardántengelyek rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt években – fotó: AXIÁL Kft.

 

A kardántengelygyártók folyamatosan fejlesztik portfoliójukat. Minden évben találkozhatunk néhány új, innovatív megoldással. Folyamatosan jelennek meg a különleges kivitelű nyomatékhatárolók, új kialakítású burkolatok, speciális megoldással rendelkező kenési rendszerek.

A kardántengelyeket, mint más egyéb gépeket, gépelemeket érdemes javítani, abban az esetben, ha a felújítás költsége nem haladja meg az új eszköz bekerülési értékének 75-80 százalékát. Amennyiben a javítás összege ezen érték felett van, érdemes új kardán beszerzésén gondolkozni. Ha az állapotfelmérést az AXIÁL Kft. szakműhelyében végzik el, akkor partnerünk az állapotfelmérés után felújítási és új kardántengelyre vonatkozó ajánlatot is kap – nyilatkozta Wölfl György, az AXIÁL Kft. termékmenedzsere.

A kardántengelynek meg kell felelnie az összes biztonsági előírásnak, és rendelkezniük kell CE minősítéssel is. Vásárláskor fontos, hogy jól ismerjük a felhasználási területet, és ennek megfelelően a gépkapcsolatot, az éves üzemidőt, és az üzemeltetési körülményeket is. Ilyen esetben már tudunk ajánlani akár egy profi kivitelű kardántengelyt, de egy alárendelt területre, kisebb terhelés esetén egy kedvezőbb ár/érték arányú megoldást is – tette hozzá.

 

Kínálatunkról és kardánnal kapcsolatos szolgáltatásainkról érdeklődjön üzleteinkben!

 

Forrás: Agroinform.hu