Mennyit nyerhetünk a csomagoláson?

Mennyit nyerhetünk a csomagoláson?

2017. július 25. kedd.
  (Alkatrészek)

A szálastakarmány-betakarítás technológiája függ a gazdaság méreteitől, az állatállomány igényeitől, és a pénzügyi lehetőségektől. A zöldtakarmányt az esetek nagyobb részében tartósítva kell raktározni, meg kell oldani a csomagolását és tárolását.

Az előbbi tényezőktől függően sokféle csomagolóanyagra lehet szükség – az AXIÁL Kft. CLAAS-termékek minden igényt kielégítő kínálatával áll rendelkezésre. Egy-egy csomagolóanyag ismerete, illetve a beszerzett mennyiség kiválasztása stratégiai jelentőségű a gazdaság fenntarthatósága, az állatok ellátása szempontjából. Magabiztos, szakmailag megalapozott döntéshez elengedhetetlen néhány apró, de annál fontosabb ismeret. Ehhez nyújtunk támpontokat a legfontosabb csomagolóanyagok jellemző tulajdonságainak rövid áttekintésével.

 

Új bálahálók

CLAAS ROLLATEX PRO 3500 XW

Tekercshossz

Szélesség

Súly

Max. tekercsátmérő

Tekercs/raklap

4500 m

123 cm

43 kg

29 cm

28

3800 m

123 cm

38 kg

29 cm

28

3500 m

130 cm

41 kg

29 cm

28

CLAAS ROLLATEX 3600

3600 m

123 cm

41 kg

29 cm

28

 

Kezdjük a ROLLATEX PRO bálahálóval, amely megnöveli bármilyen gyártmányú és típusú körbálázó teljesítményét. A Bale+ technológia, korszerű alapanyagokat kombinálva egy saját, speciális gyártási eljárással, erős és hosszú hálókat eredményez, jól kezelhető tekercssúly mellett. Fontos tudni, hogy a CLAAS CoveredTM  módszer garantálja a bálák teljes szélességű fedését, így mindig tökéletes bálák készülnek. Ezt a TAMA innovációja teszi lehetővé: a háló előfeszített állapotban is megtartja eredeti szélességét, teljes egészében lefedi a bálát.

 

 

A ROLLATEX PRO 3500 XW háló új termékként mutatkozik be. A ROLLATEX XW bálakötözővel felszerelt összes CLAAS VARIANT típushoz használható. Az 1,3 méter széles háló a széleken túli bálafedéssel javítja a szilázsbálák minőségét. Kevesebb takarmány vész el a szállítás, mozgatás közben.

A ROLLATEX PRO további jellemzője az egyedi ZebreR  tekercsmintázat. A háló teljes szélességére kiterjedő aszimmetrikus zebracsíkozás egyértelmű bal-jobb jelzést ad a gépkezelőnek a tekercs betöltése közben, takarmányozáskor és almozáskor pedig mutatja a bála felnyitási irányát.

 

Új zsinegek

Típus

Súly

Hossza

Szín

Min. csomószakítószilárdság

Tekercs/raklap

QUADOTEX 3400

11,5 kg

1173 m

Zöld

280 kgs

80

BALETEX 130 XL

9,3 kg

1300 m

Fehér

200 kgs

96

 

A ROLLATEX PRO tekercsben jól látható végjelző csík mutatja, hogy a háló elérte az utolsó 70 métert, így a gépkezelő fel tud készülni a cseréjére, minimalizálva az időveszteséget. A háló befűzését speciális tapadócímke (EnterNET) könnyíti meg a tekercsek elején.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden tekercs a típusnevének megfelelő hosszúságú hálót tartalmaz, nem csupán átlagos hosszúságút, mint esetleg más termékek. A legelterjedtebb a CLAAS ROLLATEX 3600 bálaháló, amelynek a standard 3000 méteres fehér hálóhoz viszonyított húsz százaléknyi többlete csökkenti az állásidőt. A már említett CLAAS COVERED technológia teljes szélességű bálafedést, tökéletes bálát garantál.

 

 

Rengeteg gazdaságban használnak ugyan hálót, de bizonyos géptípusok csak zsineggel kötöznek, ezért szót kell ejtenünk a CLAAS zsinegek legjellemzőbb tulajdonságairól is. Természetesen, mint valamennyi CLAAS ORIGINAL-termékét, ezek egyenletes állandó minőségét is biztosítja a gyár rendszere. A zsineg futását szélesebb tekercsmag könnyíti meg, így csomósodás nélkül fut le a tekercsről, simán halad a zsinegvezetőkben és a kötözőfejben. A CLAAS zsinegek optimális fibrillálása garantálja a szál egyenletes sodrását, ezáltal problémamentes a kötözés.

Nagy kockabálázókhoz hozta ki lényegesen megnövelt tekercshosszal a CLAAS a hagyományos 130-as típusú zsineget. A BALETEX 130 XL 1300 méteres tekercse 25 százalékkal hosszabb a tradicionális 130-asnál tehát ugyanennyivel több bála elkészítésére alkalmas. Nem elhanyagolható, hogy a tekercs belefér minden nagy kockabálázóba.

 

 

A QUADOTEX 3400 zsineget a gyártó a CLAAS fejlesztőcsapatával együttműködve, speciálisan a legújabb, nagy teljesítményéről és bálasűrűségéről híres CLAAS QUADRANT bálázóhoz fejlesztette ki. Kötözési feszessége és megbízhatósága kivételes. A 11,5 kilós tekercs maximálisan kihasználja a bálázót, és ellenáll a káros UV-sugárzásnak.

Végül, de nem utolsósorban említeni kell a legmagasabb minőségi szabványoknak megfelelő WRAPEX termékcsaládot is, amely kiváló silótakarmányt eredményez. Európa legkorszerűbb műanyag-extrudálóüzemeiben gyártják, speciális technológiával – több, mint egyszerű fólia!

 

 

A többrétegű fúvott fólia nyúlási és tapadási tulajdonságait kör- és kockabálákhoz optimalizálták, szem előtt tartva az UV-sugárzás és időjárás-ellenállóságot. Kisebb légáteresztésével kiváló minőségű silózást garantál. 25 mikron anyagvastagsággal, 750 milliméter széles és 1500 méter hosszú tekercsben, fehér és zöld színben is elérhető nálunk.

Összefoglalva, a CLAAS kötöző- és csomagolóanyag-kínálatából minden gazdaság megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet. A termékek magukban hordozzák a CLAAS szakértelmét, a felhasználók korábbi tapasztalatait és azokat a pozitív tulajdonságokat, amelyek optimális költséggel teszik lehetővé a haszonállatok ellátását minőségi takarmánnyal. Kollégáink szakmai felkészültsége pedig segíti a leggazdaságosabb döntést.

 

Kép: CLAAS

Szöveg: Juhász-Nagy László, CLAAS-csoportvezető, Alkatrészüzletág

Forrás: Agritech 2017. július