Gyepszellőztetés Makitával

Gyepszellőztetés Makitával

2017. október 16. hétfő.
  (Alkatrészek)

A talajfelszín egy idő elteltével tömörödik, levegőtlenné válik, fokozza ezt a fűnyírások során a felületen felhalmozódott növényi maradványokból képződött réteg. A probléma kezelésére az egyik legnagyszerűbb gép a gyepszellőztető.

A szakemberek gyepfilcnek nevezik az elhalt növényi részekből, lekaszált fűszálakból, és gyomnövényekből álló réteget. A gyepfilcnek számos negatív hatása van, ilyen többek között:

- az erősebb gyomosodás,

- a betegségekre való erősebb hajlam,

- az erős víz és tápanyagmegkötés,

- a csökkenő gyökeresedés mértéke,

- vagy a szivacsszerű puha felület.

 

Ha egészséges gyepet szeretnénk, akkor bizonyos időként érdemes a gyepfilcet eltávolítani, ehhez érdemes mohairtóval kezelni a gyepszőnyeget, majd gyepszellőztetést végezni. A helyes gyepszellőztetést kétféle módon lehet végrehajtani:

- márciustól októberig, a száraz időszakok kivételével, gyakori, de kisebb mélységű,

- alapos gyepszellőztetés tavasszal és ősszel.

Ha a munkálatot műtrágyázással kombináljuk, a pázsit gyönyörűen meghálálja.

 

Makita UV3200 gyepszellőztető

 

A gyepszellőztetés lehet gereblyeszerű szerkezettel végezni, de az nagyon fáradságos, ráadásul minél inkább elfáradt a kertész, annál kevésbé nyomja a talajba a szellőztető gereblyét, így a munka nem lesz egyenletes, eredményes. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak elektromos és benzinmotoros készülékek is.

A Makita 2017. őszi-téli akciós kiadványában két elektromos készüléket is ajánl, kifejezetten a gyepszellőztetésre. Ilyen az 1300 W teljesítményű UV3200-as, valamint az 1800 W teljesítményű UV3600-as. Mindkét Makita modell kaparókései tökéletes megoldást nyújtanak a gyep szellőztetésére, melyeken a kaparási mélység központilag állítható be, így mindig egyenletes munkát végezhet.

 

Tekintse meg a két Makita gyepszellőztető modellt webáruházunk oldalán!

 

Forrás és kép: Makita 2017. II. ősz-tél 26. oldal

 

Makita UV3600 gyepszellőztető