Biztosítási 1x1 8. rész

Biztosítási 1x1 8. rész

Az őszi időszak is fontos a biztosítások szempontjából, nem csak a korábban már hangsúlyozott felmondások, hanem a következőkben részletezett ősszel köthető kockázatok miatt is.

 

 

 

A növénybiztosítások esetében a szerződéskötési időszak jellemzően a tavaszt jelenti, hiszen minden gazdálkodónak, aki szeretné igénybe venni az állami díjtámogatást, évente május 31-ig kell megkötnie szerződését. Vannak olyan esetek, amikor nem érdemes várni az utolsó pillanatig. Hiszen lehet, hogy  „beragadtunk” egy szerződésbe és már nem is tudunk válogatni a szolgáltatók között. Ezen kívül pedig számtalan olyan kockázat van, melynek kifutási ideje megelőzi a szerződéskötési időszak végét.

Amire a késő őszi időszakban figyelnünk kell, hogy az elvetett kultúrákat, a télen vagy tavasz elején kockázatot jelentő káresemények ellen biztosítsuk. Ennek létjogosultsága nagyban függ a vetési szerkezettől, hiszen például őszi gabonák vagy az őszi káposztarepce vetése esetén érdemes a téli fagy kockázatra is gondolni. Gyümölcsösök esetében pedig nagy jelentősége lehet a tavaszi fagy kockázatának.

 

 

A téli fagy esetében a kockázatviselés kezdete jellemzően a technológiailag elvárható tőszám megléte, és egészen a tárgyév március 31-ig tartó időszakban bekövetkezett fagykárokat téríti a biztosító. A térítés ebben az esetben jellemzően nem a hozamveszteségre vonatkozik, hanem az újratelepítést szükségessé tevő fagykárokra, így a biztosító az újratelepítés költségeit téríti meg. A téli fagy, a definíció szerint a talajszinttől két méteres magasságban mért -15°C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet, amelyre az idei évben nem kevés példa akadt.

 

A tavaszi fagykárra vonatkozó kockázatviselési időszak április elsején indul, és május 31-ével zárul, tehát aki csak májusban tervez biztosítást kötni, ezt a kockázatot már valószínűleg nem érdemes választania. A meghatározás szerint a jelzett időszakban, a kockázatviselés helyén mért -2°C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében beszélhetünk tavaszi fagykárról, és a növénykultúrák esetében újratelepítési költségeket térít meg a biztosító.


 

A kockázatok értékelése mellett azért is érdemes ősszel foglalkozni a biztosításokkal, mert igen nagy számban vannak határozatlan tartamú szerződéssel rendelkezők, akik ha nem tesznek semmit, a szerződésük automatikusan megújul a következő évre. Ha szerettek volna az adott biztosítónál maradni, ha nem, már nem lesznek a tavaszi időszakban döntési helyzetben. Pedig számtalan fontos különbség lehet egyik vagy másik szolgáltatónál, ezért érdemes mindenkinek a saját maga számára legkedvezőbbet megtalálni, még ha egy kis munka van is vele.

Amennyiben tájékozódni szeretne a lehetőségeit illetően, pénzügyi tanácsadóink állnak rendelkezésére.

 

Szöveg: Zandler Gábor, AON tanácsadó

Kép: Pixabay

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek