AXIÁL a Planet Expón

AXIÁL a Planet Expón

Megtisztelő felkérésnek tettünk eleget a múlt héten, szakmai kiállítóként vettünk részt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram elnevezésű rendezvényen.

Az egyedülálló fenntarthatósági programsorozat fő célja, hogy a társadalom és a gazdaság széles rétegeinek felhívja a figyelmét, a klímaváltozás hatásaira és a lehetséges megoldásokra.

A Hungexpo „A” pavilonjában az idei fenntarthatósági esemény kiemelt területe a mezőgazdaság és az élelmiszeripar volt. A kiállítás széles célcsoport elérését tűzte ki célul, így szakmai, üzleti, valamint közönség- és edukációs programoknak is helyet adott. Az elméleti megoldások prezentálása mellett számos, már most is elérhető zöld megoldásokkal találkozhattak a látogatók.

 

 

Az AXIÁL így elsősorban a talajkímélő, innovatív növényvédelemmel kapcsolatos technológiákat és a hozzájuk kapcsolódó eszközöket prezentálta, főként virtuálisan, hiszen a kiállítás minden egyes mozzanatát átjárta a fenntarthatóság követelménye. A laikus látogatók számára egy „karton terepasztal’” segítségével szimuláltuk a precíziós gazdálkodási technológia egyik leginkább evidensebb elemét, még pedig az automata kormányzás nyújtotta előnyöket. Kicsik és nagyok egyaránt nagy örömmel vágtak bele „a traktoros munkába”. A mezőgazdasági fejlődés következő lépcsőfokát prezentáló drónnal is találkozhattak a kilátogatók.

 

 

Az AXIÁL-nál sokat teszünk a zöldebb működés, a minél kisebb ökológiai lábnyomú működés eléréséért: Napelemeink éves szinten akár 300 tonna CO2 egyenértékkel járulnak hozzá az üvegház hatású gázkibocsátás csökkentéséhez. Ezzel eddig több, mint 100 fa egyenértéknek megfelelő csökkenést értünk el az üvegház hatású gázkibocsátásban. Ezt az év végéig további 75%-kal kívánjuk növelni. Az elmúlt évben villamos energia felhasználásunk 20%-t fedezték napelemes rendszereink. Célunk ezt legalább 60%-ig növelni! Faültetési programunkban 2023-ban 500 fát ültettünk 19 telephelyükön.

 

 

A szakmai programsorozatban Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezetőnk vett részt a „Könnyebb volt permetezni, mint kapálni.” című kerekasztalbeszélgetésben, ahol arra keresték a választ, hogy milyen megoldásokban látják megvalósulni azt, hogy a modern agrárium megfeleljen a fenntarthatósági követelményeknek, miként lehet környezetbarát a termelés.

„Az AXIÁL nemcsak gép- és alkatrész, illetve GPS-eszköz forgalmazó, de mint szolgáltató is aktívak vagyunk a precíziós, digitális gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatásainkkal. Fel lehetne sorolni azokat az innovatív megoldásokat a gépeken, GPS-eszközökön, amik ebbe az irányba mutatnak, de egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a legfontosabb az információ. A megalapozott, szakszerűen mért és feldolgozott, megfelelő tér- és időbeli felbontással bíró, más szóval helyspecifikus információ. A talajról, a növényzet egészségi állapotáról, vízellátottságról, stb. Ez kell ahhoz, hogy a gépeimen, eszközeimen lévő funkciókat ki tudjam használni, lásd pl. a terv alapú tápanyag kijuttatás. Fontos, hogy ez valóban eldolgozott információ legyen, amit könnyen értelmezhető módon adunk át a gazdák ne egy halom, nehezen értelmezhető adat, amivel nem tudnak mit kezdeni. Nem utolsó sorban, mi azt láttuk néhány évvel ezelőtt, hogy a technológia terjedésének az a legnagyobb gátja, hogy az egyes elemei – zónázás, talajmintavétel, szaktanácsadás, kijuttatási terv készítés stb. – külön-külön léteztek, nem volt egy olyan háttér IT rendszer, más néven farmenedzsment alkalmazás, ami ezeket összefogta volna és a felhasználók számára egy egyszerű folyamattá tette volna ezt. Mi ezért fejlesztettük ki a saját mAXI-MAP nevű rendszerünket, ami ezt megadja a gazdálkodóknak. Ezekhez pedig olyan támogatást biztosítunk, megfelelően képzett szakember gárdával, akik mind a tervezésben, a bevezetésben és az üzemeltetésben is segítik partnereinket.

 

Fotó: Kürti Ivett, marketingmenedzser

Szöveg: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingmenedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek