A HORSCH is beszállt az autonóm traktorok fejlesztésébe (+videó)

A HORSCH is beszállt az autonóm traktorok fejlesztésébe (+videó)

Idén több nagy dobással készült és előrejelzésük szerint még további két nagy bejelentés várható a HORSCH német mezőgazdasági gépgyártótól az idei évben - olvashatjuk az Agroinform.hu oldalon megjelent cikkben.

 

Tavasszal jelentették be az együttműködésüket a Trimble-el, hogy közösen fejlesszék a jövő autonóm mezőgazdasági megoldásait és automatizálják az agrárlogisztikai folyamatokat. A nyár végén pedig egy újabb, szenzációs bejelentést tettek: Ukrajnában bemutatták a HORSCH Robo névre keresztelt autonóm erőgépüket.

A HORSCH Robo egyelőre egy vetőgéppel van összeépítve, de tervezik, hogy a közeljövőben más munkagépek is csatlakoztathatók lesznek hozzá. Az erőgép a CLAAS TERRA TRAC gumihevederes járószerkezetre épült és a meghajtásról egy 300 lóerős dízelmotor gondoskodik. Michael és Philipp Horsch már a kétezres évek elején – amikor az első autókormányt vásárolták – felismerték a technológiában rejlő óriási lehetőséget.

Később ezért egy nagyobb farmot is vásároltak Csehországban, ahol biztonságos körülmények között tesztelhették a technológiákat.

 

 

A tulajdonosok szerint az automatizáció egy hosszabb folyamat, melynek végső célja a teljes autonómia, mikor már nincs szükség vezetőre. Tapasztalataik alapján a részleges autonómiához a következő három dologra van szükség: útvonaltervezésre, geofencing-re (virtuális kerítésre: GPS adatok alapján a gép az adott területen belül mozog) valamint a megfelelő biztonsági megoldásokra. A jelenlegi fejlettségi szinten biztonsági okokból még szükséges, hogy egy kezelő a közelben tartózkodjon egy speciális tablettel, mely segítségével teljes irányítással bír a gép felett.

 

 

A vezetők közleménye szerint több párhuzamos koncepción dolgoznak és majd az idő eldönti melyik a sikeres megközelítés. A technikai kihívások mellett szabályozásbeli nehézségekkel is szembe kell nézniük: jelenleg a szántóföldekre és a traktorokra azonos szintű szabályozás vonatkozik, mint az önvezető autókra a közutakon, ami jelentősen nehezíti a munkagép fejlesztőket. A jövőben különböző szenzorokkal és kamerákkal szerelik fel a gépet, illetve a távvezérlésen is fejlesztenek majd.

A tulajdonosok szerint a jövő generációk számára már természetes lesz a tabletról irányított munkagépek, sőt ők képesek lesznek gyorsan, intuitív módon megtanulni használatukat, így a nagy gépgyártóknak is lépést kell tartani a generációk közötti különbségekkel és megfelelni a jövő elvárásainak.

 

Forrás, kép: Agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek